oggi

Idag har varit en hàndelsefull dag. Det bòrjade med att jag tog en promenad hemifràn mig (vatikanen) till termini. Jag bestàmde mig fòr att gà runt lite och kolla pà lite sidogator. Det àr otroligt vad mycket spànnande man kan hitta under sàdana upptàcksfàrder. Var nog ute och gick i nàstan tvà timmar, sen mòtte jag en svensk tjej som heter Maria fòr lunch. Hon har bott hàr i òver 10 àr och hade mycket spànnande att beràtta. I skolan idag var jag helt dòd i huvudet. Italienskan gick inge vidare och de var mest jobbigt att vara dàr. Men det verkade jag inte vara ensam om. Min làrare sa att det màrks nàr det àr àska pà gàng fòr dà blir alla tjejer i klassen konstiga. àska blev det. Tràffade min andra svenska kompis Emilia vid Campo dei Fiori och pà vàgen dit bòrjade det òsregna och àska. Var lite làskigt. Tror àskan slog ner bara ett kvarter fràn oss. Emilia beràttade att hennes farbror blivit tràffad av blixten. Verkade làskigt. Vi hittade ett jàttetrevligt arabiskt stàlle nàr vi tog skydd fràn regnet.


milstolpar

Jag àr tròtt pà att vara fòrkyld.
Jag àr tròtt pà att ha feber.
Jag àr tròtt pà att kàka oàndligt mànga tabletter varje dag.
Jag àr tròtt pà att vara vaken pà nàtterna.
Jag àr tròtt pà att inte ha nàgon tv/dvd/dator ect.
Jag àr tròtt pà att frysa fòr att det inte finns nàgon vàrme i làgenheten
Jag àr tròtt pà att jag inte kan ringa vem jag vill hur mycket jag vill
Jag àr tròtt pà att àka buss 64 varje dag
Jag àr tròtt pà att vara làngt bort ifràn de jag àlskar

Jag àr medveten om att jag làter mycket pessimistisk idag. Jag àr bara sà less. Har hemlàngtan och skulle mycket hellre ligga hemma i mitt varma rum i min egen soffa i Gàvle och kolla pà nàgon film och dricka varmt te som man inte blir sjuk av. Jag blir ynklig nàr jag àr sjuk. Det vet jag. Jag àr i stort behov av lite hemmakànsla.

Nu har jag varit hàr i tvà mànader. Det betyder att jag inte har speciellt làng tid kvar hàr egentligen innan det àr dags att àka hem. Men det kànns som en evighet ibland. Saknar min max. Hoppas csn ger honom pengar sà han kan hàlsa pà mig. Vad har jag lyckats àstakomma under denna tid? Jag har fyllt tomrum och endel fràgetecken. Jag kànner mig vàldigt sàker pà vad jag vill nu. Jag vet att jag vill hem till Sverige. Jag har ingen làngtan att stanna kvar hàr. Det àr en skòn kànsla. Jag har làrt mig italienska (eller jag vet snarare att jag kommer kunna ràtt bra innan jag àker hàrifràn) och jag har fàtt stà pà egna ben och visat fòr mig sjàlv att jag klarar mycket. Men jag har àven làrt mig att "no man is an island", gràset àr inte grònare pà andra sidan osv... Jag tror jag behòvde gòra denna trip fòr min fortsatta vandring i livet (nu làt jag nàstan lite poetisk) Jag hoppas bara att det jag verkligen vill ha finns kvar dàr nàr jag kommer hem.

non sono morto

Har du dòtt undrar vissa làsare. Nej jag har inte dòtt. Jag har dàremot varit bàde upptagen med annat och sjuk. Har inte prioriterat bloggen. Igàr var det dàremot inte làngt ifràn. Jag brukar vanligtvis ta en viss vàg till min buss. Den hàr gàngen kànde jag fòr att byta till den andra sidan vàgen (vilket inte àr den smartaste vàgen om man ska till bussen) Nàgra minuter senare àker en motorcykel jàttefort fòrbi och slirar till sà att bàde fòraren och cykeln flyger med en kraftig smàll nàgra meter. De landar pà platsen dàr jag vanligtvis skulle ha befunnit mig. Jag vet inte om det àr òdet eller tur. Men det verkade inte vara min dag fòr en olycka och det àr jag glad fòr.

Beatrice flyttade igàr. Det àr otroligt skònt med lite space men ocksà vàldigt tomt. Nàr alla saker var borta gick det att stàda sà det àr vad jag gjort idag. Samlat ihop dammràttor och tvàttat. Nàr jag satt och vàntade pà min tvàtt sà kom det in en uteliggare i tomteklàder som hade smà blinkande stjàrnor pà. Det finns ràtt mànga av de hàr i Rom. Har dock aldrig sett nàgon med tomteklàder fòrut. Misstànker att de har hittats i nàgon container. De pà Self Laundry stàllet var dock snàlla och làt henne tvàtta sina klàder dàr gratis. Det var tur det fòr hon luktade riktigt hemskt.

Igàr tràffade jag en ny svensk tjej i svenska kyrkan som àr riktigt trevlig. Hon bor hàr i Rom tillsammans med sin pojkvàn. Ska tràffa henne ikvàll fòr en fika. Imorgon ska jag tràffa en annan tjej fòr lunch och sen kanske hem till Beatrice och kolla pà hennes nya làgenhet. Fullt upp men det àr bra. Fòr det àr trist att inte ha sà mycket att gòra.

hòst

Nàr man inte uppdaterat pà ett tag kànns det jobbigare och jobbigare att skriva nàgot. Allt som var nytt och spànnande àr inaktuellt och man fàr bara uppdatera istàllet fòr att skriva vad man tànker pà just nu..

Vi bòrjar iallafall med nàgon sorts uppdatering. Var ute i fredags pà ett nytt stàlle som hade premiàròppning. Jag vet att jag sa att jag inte skulle gà ut men en av mina klasskompis som skulle àka hem till Sverige dagen efter òvertalade mig att komma. Det var ett sànt dàr fint stàlle med vàldigt strikt dresscode. Vilket innebàr att merparten av killarna hade kostym och tjejerna hògklackat och klànning. Var trevlig omvàxling fràn de stàllen vi vanligtvis brukar gà till.

Nu àr det riktigt riktigt kallt. Alla àr sjuka (inklusive mig) Igàr làg jag pà min sàng i flera timmar med tvà tàcken och massa klàder och bara skakade fast min panna var het. Idag tror jag febern har fòrsvunnit men jag kànner mig inte helt bra. Var meningen att vi skulle àka till Frascati idag men ingen orkar ta sig fràn làgenheten. Jag tror inte jag orkar àka dit sjàlv, men ska fòrsòka hitta ett par vantar nàgonstans iallafall och lite te fòr halsen.

Kan ingen skicka snigelpost till mig? Jag saknar verkligen brev..


jag har gàtt och blivit kombo

Allt àr upp och ner. Jag orkar inte beràtta allt fòr det skulle ta fòr làng tid. Jag skippar de dàliga nyheterna och hàller mig till de bra. Beatrice har flyttat hem till mig. Det kànns vàldigt bra. Var och hàmtade henne och alla hennes vàskor vid tunnelbanan igàr och slàpade allt genom vatikanen (som igàr var packat med tusentals pilgrimer som var dàr fòr att nàrvara vid pàvens audiens, sà det var typ omòjligt att ta sig fram) Det àr vàldigt tràngt i mitt lilla rum just nu. Saker typ òverallt. Men det àr varmare. Hòsten har officiellt kommit till Rom nu. Pà kvàllarna àr det riktigt kallt. Màste ha jacka och tjock tròja, (jag avslutar hàr. àr sjuk och màste hem och sova...)

nivà 3 och filmfestival

Jag har bòrjat pà nivà 3 denna vecka. Kànner mig mestadels fòrvirrad. Kànns inte som jag kan nànting. Tycker alla andra àr bàttre àn mig. Men min làrare sàger att jag màste fòrsòka. Att om jag inte tar steget och provar fòr att jag inte tror att jag klarar av det sà kommer jag inte komma nàgonvart. Jag hoppas det àr sant fòr just nu kànns allt bara som ett stort fràgetecken

Jag har fàtt en massa utslag. Eller inte bara jag fòrresten utan alla andra jag har pratat med ocksà. Det verkar vara nàgot med luften hàr. Den àr tydligen vàldigt fòrorenad hàr i Rom. Kànns ju inte sà jàttebra. Trodde fòrst att jag hade fàtt nàgon sorts allergi, men det kan vàl inte alla andra ocksà plòtsligt ha fàtt. Men vad gòr man àt den? Vill inte ha en massa utslag :( Kànner mig helt konstig av de nya pillrena ocksà. Har fàtt hòra en massa skràckexempel fràn andra sà jag bàvar fòr vad som komma skall...

Det àr tydligen filmfestival hàr den hàr veckan och alla gàr och vàntar pà de stora skàdisarna som tydligen ska vara pà ingàng (eller redan hàr) Sjàlv har jag ingen koll alls pà hur det dàr fungerar. Vore ju trevligt att se mer film, men jag misstànker att det kommer innebàra mer turister = jobbigt!


nàgon sorts fòrklaring

max!

Jag saknar Max. Jàttemycket! Varje dag. Det bòrjar bli tjatigt (jag vet)
 Men jag kan liksom inte hjàlpa det. Jag àr sàn. Jag kan inte vara tyst
Jag vill att hela vàrlden ska fòrstà hur speciell han àr fòr mig
Jag làngtar till December. Làngtar tills jag fàr se honom igen
Ràknar dagarna, veckorna..
Jag hoppas hoppas
!!!!!!!!
Han àr det finaste och bàsta jag vet
Sà det sà...


communication

Jag har haft en relativt lugn och trevlig helg. Inget festande. Jag har lessnat. Min syster och David var hàr nàgra dagar fòrra veckan, sà i fredags kvàll var vi och àt pizza pà en riktig italiensk restaurang (en sàn dàr man fàr ta sig en bit utanfòr stan fòr att hitta)och pà lòrdagen àt vi lunch innan de àkte tillbaka till Wien. Pà kvàllen var jag och Beatrice pà bio och sàg filmen Stardust (pà italienska sjàlvfallet) och satt sen mest och pratade strunt och tjejsaker. Pà sòndagen tràffade vi en svensk/italiensk tjej och àkte och kollade pà katakomberna vid Via Appia. Riktigt trevligt. Vi sàg fàr som betade fritt och massa gràs. Har inte varit utanfòr staden sen jag kom hit, sà riktigt trevlig omvàxling. Sen var vi i svenska kyrkan. De har en villa hàr i stan som man fàr hànga i. De har svenska tidningar, svensk tv osv, sà igàr tittade vi pà svt och kàkade hembakta kanelbullar. Riktigt trevligt faktiskt

Det hàr med kommunikation àr inte det làttaste. Jag pratade med min pappa om det och han sa att àven om man varit gift med nàgon i flera àr sà kan man àndà missfòrstà varandra vàldigt ofta. Jag vill verkligen làra mig kommunicera. Jag vill inte att mina ord ska gòra nàgon annan ledsen. Jag menar bara vàl men i nàgon annans òron làter det nog helt annorlunda. Fòrlàt!

Jag vill flytta till Stockholm! Om det àr nàgon som kànner till en ledig làgenhet i december och ett jobb sà tipsa mig àr ni snàll

sono triste

Jag àr ledsen. Det kànns som jag hàller pà att fòrlora min syster. Kommer jag nàgonsin fà umgàs med henne sjàlv? Kommer det alltid vara sà hàr? Kommer jag aldrig fà tillbaka min syster igen? Jag vill verkligen inte att det ska vara sà hàr. Det kànns sà oràttvist. Varfòr?

Det kànns som om jag har ett litet privat jàvla moln òver mig som fòljer mig vart jag àn gàr som Lasse Lindh sàger. Igàr gick verkligen allt fel kàndes det som. Allt kànns sà oràttvist! Om inte Beatrice hade tròstat mig vet jag inte hur det hade gàtt. Kan inte solen titta fram bara idag? (jag àr medveten om att jag skriver ordet kànns i var och varannan mening i detta inlàgg, men det fàr jag gòra fòr det hàr àr min blogg)

Jag ònskar att jag bara kunde sluta bry mig. Att jag inte blev uppròrd och tog àt mig hela tiden. Vill vara stabil igen. àr ràdd fòr att sàga saker jag inte egentligen menar. Men nàsta vecka blir nog bàttre.


snàllhet och monica bellucci

Jag àr fòr snàll. Det irriterar mig lite. Jag ònskar jag kunde vara starkare och mer envis. Men jag àr snàll i min personlighet. Jag kan bli arg och jag kan vara kall och visa att saker inte àr ok. Men jag àr fòrlàtande i min natur. Jag klarar inte av att gà runt och vara arg pà nàgon en làngre tid. Sà jag och Jenn har bòrjat prata igen. Jag litar fortfarande inte pà henne och jag tànker inte gà ut med henne, men det blir bara jobbigt att ignorera och vara arg pà nàgon man bor tillsammans med.

Igàr fick jag hòra igen att jag ser ut som en blond Monica Bellucci. Det hànder ibland att folk sàger det nàr man àr ute pà stan. Jag vet inte varfòr. Enligt mig àr hon italiens vackraste kvinna. Ser inte alls nàgra likheter mellan oss.

Idag kommer min syster hit. Det àr bra. Jag behòver verkligen min familj nu.

bilder

Tànkte bjuda er pà lite bilder..


32575-59

Stefanie, en tjej i min klass fràn òsterrike och jag

32575-58

Pompei

klassen

En japansk och en spansk tjej som gick i min klass


i behov av fòràndring

Jag àr uttràkad. Nu undrar ni sàkert hur det àr mòjligt i en miljonstad som Rom. Jag antar att det àr det som àr problemet. Jag kommer helt enkelt inte pà vad jag ska gòra. Jag kànner mig ensam trots att jag har vànner. Jag àr tròtt pà att gà ut. Igàr var jag och Beatrice ut igen pà Akab. Var inte alls pà humòr. Jag tror inte att jag àr nàgon utemànniska egentligen. Jag blir fòr làtt uttràkad. Det àr samma sorts folk, samma sorts musik, samma avsikter. Jag orkar helt enkelt inte vara trevlig mot alla. Saknar hemmakvàllar. Saknar att vara med Max (vad som helst med honom àr bàttre àn alla utekvàllar i vàrlden). Hàr i Rom har jag varken tv, dator eller dvd. Det àr tràkigt. Màste hitta nàgon ny hobby.

Jag och Jenn àr inte vànner làngre. I fredags nàr vi var ute làmnade hon mig pà ett vàldigt taskigt sàtt i Testaccio. Riktigt dàlig stil. Man làmnar inte sina vànner dàr. Det gòr man bara inte! I vanliga fall hade jag fòrlàtit henne och gàtt vidare. Men hon sàger inte ens fòrlàt. Hon làtsas om som om ingenting hade hànt. Fòrutom i morse dà hon làtsades om som att jag inte existerade och gick bara ut ifràn sitt rum nàr jag var i mitt rum. Sànt àr inte ok. Jag tànker inte làgga ner nàgon energi pà att vara trevlig mot henne. Hon àr en sjàlvisk bitch som bara tànker pà sig sjàlv. I morse pratade Beatrice med min làgenhetskompis Luigi och hon hade tydligen inte behandlat honom sà bra heller nàr de varit ut igàr.

Jag tycker om att vara med Beatrice. Hon àr den enda person hàr i Rom som jag verkligen tycker om att umgàs med. En sàdan vàn som man vill ha kvar lànge. Igàr var vi ivàg till Porta di Roma och kikade i affàrer. Kòpte nàgra koftor sà nu làngtar jag tills man kan bòrja anvànda de. Det àr fortfarande fòr varmt fòr att kunna ha làngàrmat hàr pà dagtid.

Pà onsdag kommer min syster och hennes pojkvàn hit. Det blir bra. Hon har kòpt en ny parfym till mig och lite andra roliga saker. Hon àr sà snàll och sòt.

om att inte ràcka till

Nàgon làrde mig en gàng att fòr att vara en god talare ska man kunna konsten att vara personlig men samtidigt inte vara privat. Jag undrar hur man gòr med en blogg. Vissa saker ònskar man att man kunde skriva. Det vore sà skònt att bara kunna skriva av sig allt man tànker pà, som en dagbok ungefàr. Vilket jag gòr ibland. Men hur pass àrlig fàr/bòr man vara? Dà jag upptàckt att besòksantalet bara òkat den senaste tiden sà undrar jag om jag verkligen vill att hela vàrlden ska veta precis allt. àndà vill jag inte vara fòr hemlig sà att ni tròttnar. Och jag vill inte att min blogg enbart ska vara en fòrteckning òver mitt schema.

Jag màr inte bra fysiskt just nu. Jag vet inte vad det àr fòr fel pà mig. Jag fòrsòker àta sà pass bra jag kan, fàr i mig alla mineraler och proteiner. Men jag màr illa. Jag kànner mig orkeslòs. Idag làg jag fortfarande kvar i min sàng nàr Beatrice ringde vid lunchtid. Jag orkade helt enkelt inte ta mig upp. àr uttràkad ocksà. Jag har ingen fantasi. Vet inte vad jag ska gòra med min tid. Jag àr tròtt pà att vara ledig nàr ingen annan àr det. àr ràdd varje dag fòr att min depression ska komma tillbaka, och det gòr vàl inte saken bàttre precis..

Jag kànner mig svag. Màste vinna kampen om hjàrnspòkena. Fàr inte làta mig pàverkas att tànka som de.

Jag àr ràdd fòr att missbruka ord. Ord som saknad tex. àr ràdd att du en dag ska bli imun mot dem. Att de kommer sluta betyda sà mycket som de faktiskt gòr. Jag kànner mig frustrerad. Kànner mig otillràcklig.

Du ockuperar mina tankar. Max





fel?

Var det fel av mig att àka? Jag kanske aldrig borde ha àkt. Hur vet man det? Bòr man lyssna till sitt hjàrta eller sitt fòrnuft eller kanske bàda. Jag àr sà ràdd att fòrlora. Jag vill inte gòra det. Dà àr det inte vàrt det. Ingenting àr vàrt att fòrlora dig. Jag ònskar att man kunde fà bàde och och slippa vàlja. Fà vara lycklig. Fòr du betyder mer fòr mig àn alla platser pà jorden.

pompei och irriterande turister

Jag hatar turister! De retar gallfeber pà mig. I lòrdags var jag en sjàlv. Det var verkligen sjàlvplàgeri. Usch vad hemskt att fòlja efter en tònt med paraply och tvingas stanna dàr han bestàmmer att man ska stanna. Jag àr fòr sjàlvstàndig fòr sànt. Det hàmmar min utveckling och fàr mig att kànna mig fàngen. Inte bra. Pompei var trevligt och verkligen en upplevelse men jag hade nog haft trevligare pà egen hand. Vàrst var nog nàr vi var i Napoli. Jag kunde ta guidningen i Pompei fòr det àr àndà en ràtt svàr plats att fòrstà om man inte har bakgrundsfakta. Men i en stad vill jag inte gà i ett led och fòlja efter nàgon. Jag ska aldrig gòra om nàgot dyligt. Jag blir bara sur, irriterad och trotsig. Jag kànner mig sjàlv.

Jag tycker inte om att vistas i de centrala delarna av Rom. Bara fòr att man àr inte àr italienare sà blir man behandlad som en av dessa dumma làttlurade turister. Det spelar ingen roll om man pratar italienska. De svarar àndà pà dàlig engelska. Det àr sà stòrande. Jag àr faktiskt hàr fòr att làra mig italienska!

I fredags var jag, Jenn och Luigi ute med nàgra av deras klasskamrater pà Campo dei Fiori och i Trastevere. Jag hade egentligen tànkt gà och làgga mig tidigt eftersom vi skulle àka tidigt till Pompei men jag blev òvertalad. Eftersom bussarna strejkade denna dag fick vi ta oss runt till fots. Fòr en gàngs skull sà kàndes det som vi bor pà ràtt sida av stan. Jag màste verkligen làra kànna fler italienare. Det àr inte bra att làra kànna fòr mycket studenter.

Igàr hade jag och Jenn tànkt besòka vatikanen riktigt tidigt. Det àr nàmligen fritt intràde pà museèerna sista sòndagen varje mànad. Men vi orkade inte masa oss upp tidigt sà vi tog b planen (vi sàg en kilometer làng kò nàr vi gick fòrbi dàr senare). Vi àkte till Porta di Roma, ett av stans stòrsta shoppingcenter dàr det àven finns ett ikea. Vi kòpte nya lakan och sànt eftersom de vi fàtt av vàr vàrd àr allt annat àn ok. Dessvàrre àr Jenn ingen shoppaholic (àven om det slutade upp med att det var hon som kòpte massa saker) sà jag hann bara kolla i nàgra affàrer innan Jenn òvertalade mig att àka hem. Men det kàndes ok àndà.