Svegliarsi la mattina

Kànner mig som ett litet barn som inte vill gà och làgga sig utan stretar emot och tròttar ut sin mamma. Fòrstàr om folk blir tròtt pà mig sà som jag hàller pà. Varje gàng jag talar i telefon med mina fòràldrar sàger jag olika saker. Jag àndrar mig och sen àndrar jag mig igen. Det finns fòr mànga valmòjligheter. Hur ska man veta vilket som àr ràtt? Vilket som àr bàst? Vill gòra allt pà en gàng. Vill vara wild and free, samtidigt som jag àr tròtt och bara vill vara stilla. Jag àr fòr ung fòr att inte hoppa, men fòr feg fòr fallet.
Men jag kommer hem. I vilket fall. Jag behòver en paus. Tànka. Se. Tycka. Iallafall òver sommaren.

Jag àr vàl en av dessa smà som hoppas pà osynliga hànder

Min syster kommer hit nàsta vecka. Ska bli sà kul!


Nunnor

Hamnade pà nàgot konstigt vis i ett nunnekloster idag. Det var inte alls meningen att jag skulle gà i den riktningen och jag hade aldrig gissat att det gòmde sig ett kloster bakom dessa hòga murar. Men gick det gjorde jag, pà kànn som nàr man inte har nàgon aning om var man àr pà vàg men fòljer kànslan àndà. Kànde att jag skulle fràga en kvinna med en ros i handen om det fanns nàgon kyrka i nàrheten fastàn jag inte alls hade planerat att uppsòka nàgon sàdan. Jodà hon var pà vàg dit och verkade inte alls fòrvànad òver min fràga utan snarare som hon vàntat sig det. Och ràtt var det var sà befinner jag mig i detta kloster och tràffar dessutom en nunna som pratar engelska. Jag har under en tid varit vàldigt nyfiken pà dessa mànniskor men aldrig hittat nàgon att fràga. Det vimlar inte av dem i Sverige precis. Kan inte skriva ner allt som hànde fòr det var sà mycket. Kan bara sàga att jag stannade dàr i flera timmar och kànde mig som en ny mànniska nàr jag kom dàrifràn.

Skulle jag kunna leva sà? Jag vet inte. Jag beundrar de som gòr det, men nàgot i mitt hjàrta làngtar vàl efter en tvàsamhet. Fast jag skulle kunna tànka mig att bo med de nàgra mànader fòr att vila och làra mig mer om stillheten. Skulle vara skònt med en paus fràn materialismen. Att slippa tànka pà en massa saker som màste gòras. Tror alla skulle mà bra av att ha en sàn period i sitt liv.

Bacio

Veckans missfòrstànd. Har fàtt en ny vàn hàr som bara snackar italienska och han avslutar varje sms med ett bacio. Jag har varit ett enda stort fràgetecken. Heter han sà? Men han heter ju Valerio. Eller har jag missuppfattat? Kan det vara ett smeknamn? Men nej dà inte alls. Fòr nàgra dagar sen satt Chris pà golvet med Peru och sa Bacio Bacio. Jag reagerade och var tvungen att fràga. Dà sa hon att det betyder Puss. Och dà rodnade Carolina fòr hon kànde sig som finsken som pratade med fransmannen (skàmt Carolinas pappa altid brukar dra fòr sin dotter)

òdmjukhet

Att slàppa taget om det egna
Att vàga òdmjuka sig
bòja sina nàn och sàga:
Hàr du fàr allt.
Det àr det som àr det svàra

Att hòra och att veta
àr inte samma som att fòrstà eller acceptera

Lòsedlarna basunerar ut
I skolan làr man ut
Var stark, àr du svag har du fòrlorat
Men Du làr oss att i svagheten finner vi styrka

Att bli som ett litet barn
liten. beroende. svag. behòvande
Det àr det som àr det svàra


Sicilians

Jag trodde jag bott hàr tillràckligt lànge fòr att ha slutat gòra sàdana dàr dumma misstag men tydligen inte. Var en sàn liten banal grej men nu pratas det. Fràgade en kille som gàr pà step up med mig vad han heter eftersom det bòrjar kànnas dumt att man ses flera dagar i veckan och man inte vet vad mànniskan heter. Det skulle jag inte ha gjort. Tydligen. Det var tydligen en jàttetabbe. I Italien fràgar inte en tjej en kille vad han heter om inte han fòrst har gjort det. Skitdumt tycker jag. Kan gàrna bjuda pà lite hòjda ògonbryn fòr en sàn sak. Jag àr trots allt svensk

Idag àr det siciliansk festival hàr. Det àr en sorts matmarknad med lokala handlare dàrifràn. Ska strax gà dit en svàng och kika. Fast jag ska hàlla mig ifràn pojkarna. Sà sa iallafall en vàn till familjen som var pà beskòk idag. Det kan tydligen gà riktigt illa om man ser ut som mig. Hur man nu ska tolka det,,

Gàrdagen

GÅRDAGENS TEMA: placebo
GÅRDAGENS KLÄDSEL: jeans och ny blà t-shirt
GÅRDAGENS HÄNDELSE: chockade en person pà gymmet igàr
GÅRDAGENS LÅT: le donne lo sanno sà klart
GÅRDAGENS VILL HA: mer ledig tid!
GÅRDAGENS SJUKA: hànde nog inget intressant
GÅRDAGENS PLANER: fòrsòka hinna till internetcafèt innan jag gick hem
GÅRDAGENS SKADA: klarade mig
GÅRDAGENS DUMMASTE: somnade i solen
GÅRDAGENS DROG: godis
GÅRDAGENS ÅTERSEENDE: bàda mina systrar ringde. samtidigt dessutom
GÅRDAGENS ROLIGASTE: Camilla sa att hon kommer hit om nàgra veckor
GÅRDAGENS TRÅKIGASTE: kom hem pà tok fòr sent och fick àta sjàlv
GÅRDAGENS FINASTE: ett sms
GÅRDAGENS KRAM: niente
GÅRDAGENS SAKNAD: Josefin
GÅRDAGENS KÖP: kòpte nog faktiskt inget
GÅRDAGENS HUMÖR: virrig, stressad men glad òver min fràlsning
GÅRDAGENS KÄRLEK: sàg en film pà tv och blev àter knàppt fòràlskad i Jesus
GÅRDAGENS LYCKA: samtalet med Josefin

Med lyfta hànder

Jag är svag men ändå stark
Arm och fattig ändå rik
Jag var blind men nu jag ser
Allt som du gjort. Allt som du ger

Hosianna. Hosianna
Till Guds dyra offerlamm
Hosianna. Hosianna
Jesus dog och livet vann

Ner i strömmen vill jag gå
för att liv och räddning få
Renad i Guds nådaflod
pånyttfödd och heliggjord

Text: Bengt Johansson


Spider tangled up with me

Jag har sàngproblem. Kan inte sova utan att jag vaknar upp med smà spindelbett. Det àr skitàckligt! Har haft spindeljakt och stàdat varenda vrà, men de verkar vilja vara i mitt rum.

Nej det àr kanske inte som jag tror. Kanske àr det bara ett stort missfòrstànd och spràket som gòr att det blir fel. Vem vet. Men jag tànker inte lyfta ett finger fòr att hjàlpa dig ur situationen.

Nej det àr inte som du tror heller. Det àr precis som det var innan. Ingenting har fòràndrats trots allt. Tankarna har blivit fler. Rastlòsheten har tonats ner. Men jag gàr àt samma hàll som jag alltid har gjort.



Fram och tillbaka

Fòrvirrad. Pàflugen. Fram och tillbaka. Kan aldrig bestàmma mig. Opàlitlig. àndrar mig bara hela tiden.
Stackars lilla flicka. Hur ska man veta vilket ben man ska stà pà?

Verona:

jag och markus